piątek, 19 kwietnia, 2024

Jak gotować ryż w parowarze elektrycznym

ryż

Jeśli chcesz mieć większą kontrolę nad sposobem gotowania ryżu, parowar jest tutaj doskonałym wyborem, a odpowiednie skorzystanie z jego funkcji sprawi, że będziesz miał dobrze ugotowany i puszysty ryż.

Podstawowe wskazówki

Niektóre urządzenia zawierają miskę do gotowania ryżu, która jeszcze bardziej ułatwia proces gotowania na parze. Aby twój ryż gotowany na parze był wyjątkowo puszysty po ugotowaniu, opłucz go przed ugotowaniem. Eliminuje to warstwy skrobi między ziarnami, które powodują, że ryż jest lepki. Chyba że twój przepis na ryż gotowany na parze wymaga, zastosowania lepkiego ryżu.

Przeciętny parowar będzie miał kratkę lub dno z siatki, które ma przepuszczać parę, jednocześnie mocno przytrzymując zawartość na miejscu. Otwory, choć małe dla większości warzyw, mogą z łatwością przepuścić ryż do zbiornika wody parowaru. Dlatego wlewanie ryżu do kosza do gotowania na parze nie jest dobrym pomysłem. Z tego powodu wiele parowarów jest wyposażonych w miskę do gotowania ryżu, która jest solidna, ale nadal umożliwia dopływ pary przez otwartą górę.

Krok po krokuryż

Odmierz ryż i wodę: wlej trochę ryżu i wody do miski i dodaj szczyptę soli. Dokładny stosunek zależy od rodzaju gotowanego ryżu i oczekiwanego wyniku. Jednak w przypadku zwykłego białego ryżu długoziarnistego idealny stosunek to dwie części wody na jedną część ryżu. Napełnij zbiornik na wodę parowaru do maksymalnego poziomu. Gdy to zrobisz, złóż tackę ociekową i przegródki parowaru we właściwy sposób i umieść miskę ryżu w jej właściwej komorze. Następnie możesz przykryć go pokrywką lub inną komorą do gotowania na parze.

Teraz nadszedł czas, na samo gotowanie. Czas potrzebny na przygotowanie ryżu zależy od rodzaju gotowanego ryżu. Zwykły ryż biały potrzebuje od 15 do 30 minut, aby był gotowy, podczas gdy brązowy, czerwony i dziki ryż potrzebuje od 45 minut do godziny. Ustaw minutnik na odpowiedni czas i poczekaj. Jeśli parowar ma określone ustawienia do gotowania ryżu, użyj ich. Kiedy skończy się czas, otwórz parowar, aby przetestować ryż. Zachowaj przy tym ostrożność, ponieważ wydostająca się gorąca para może cię poparzyć. Jeśli ryż nie jest równomiernie ugotowany, należy ponownie założyć pokrywkę i odczekać co najmniej 5 minut przed ponownym sprawdzeniem.

Aby ryż był idealnie ugotowany, należy go wyjąć z parowaru i odstawić na pięć do 10 minut, nietknięty. Przed upływem tych 10 minut, spulchnij go widelcem. W ten sposób unikniesz sklejania się ryżu, który, choć został wcześniej obmyty wodą, to nadal zawiera w sobie minimalne ilości skrobi. Jeśli zamierzasz spożyć ryż bezpośrednio, po ugotowaniu, to pozostaje ci nałożyć odpowiednią jego ilość na talerz. Jeśli chcesz go zjeść nieco później, pamiętaj, żeby ugotowany ryż polać zimną wodą.